ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τι πιο μαγικό να μπορεί κάποιος να διδάσκεται μέσα από τα παραμύθια και τη διάδραση; Όταν επιλέγεις να το κάνεις με χαρά, χωρίς να στο επιβάλλουν… Πόσα προβλήματα θα είχαμε αποσοβήσει αν καταφέρναμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά από τους πιο απλούς κανόνες  μέχρι τις σημαντικότερες αλήθειες της ζωής;

Αυτό επιτυγχάνει με τον πιο διασκεδαστικό και ουσιώδη τρόπο «Ο Καπετάν Τερηδονίξ και Οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας». Οι μικροί μας φίλοι μέσα από το πειρατικό ταξίδι και την ενδεχόμενη ληστρική επιδρομή που επιχειρεί ο κακός καπετάνιος και οι σύντροφοί του, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αν δε θέλουν να πονέσουν και να χάσουν το χαμόγελό τους, κυριολεκτικά!

Μικροί και μεγάλοι, λοιπόν, στο δρόμο που χάραξαν οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας! Ας υιοθετήσουμε τα « όπλα» τους για να μπορούμε να δείχνουμε τα υγιή και αστραφτερά μας δόντια, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας τα κλέψει….

Καλή ανάγνωση!
Ιφιγένεια Λ. Αγρογιάννη
Φιλόλογος

ippotes

Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κύριος εχθρός των παιδικών δοντιών είναι η τερηδόνα, δηλαδή η νόσος που αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια των δοντιών και οφείλεται σε τροφές που επικάθονται στα δόντια, όταν αυτά δεν βουρτσίζονται επαρκώς, τροφοδοτώντας τα βακτήρια της πλάκας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες (ζάχαρη και άμυλο) έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και την παραγωγή οξέων που προσβάλλουν το ασβέστιο της αδαμαντίνης (σμάλτου) και δημιουργούν τερηδονισμένα-φθαρμένα δόντια.

Το μυστικό, λοιπόν, για να έχουμε υγιή δόντια είναι η μικρότερη δυνατή κατανάλωση υδατανθράκων και το σωστό και με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε κατανάλωση τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Οι τακτικές (και όχι μόνο κατά τη στιγμή του πόνου) επισκέψεις στον οδοντίατρο, εδραιώνουν την εμπιστοσύνη του παιδιού προς τον γιατρό του, μειώνουν τον φόβο προς αυτόν και βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, μέσω και της εφαρμογής προληπτικών μέτρων αναχαίτισης/εξέλιξης της τερηδόνας, όπως η φθορίωση και οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (sealants).

Το βιβλίο αυτό εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της στοματικής υγιεινής με έναν ευφάνταστο τρόπο και τους μαθαίνει εύκολα τους βασικούς κανόνες που δεν είναι άλλοι από:

1) τη μείωση γλυκών
2) το σωστό πλύσιμο δοντιών
3) την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο

Όσο πιο νωρίς διδαχθούν τα παιδιά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής, ώστε αυτές να γίνουν καθημερινή συνήθεια, τόσο πιο γερά δόντια θα έχουν στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Νικόλαος Παγουλάτος
Χειρουργός Οδοντίατρος, απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Aισθητική Oδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU)

ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Τερηδόνα προκαλείται από μικρούς οργανισμούς που καταστρέφουν τα δοντάκια μας, οι οποίοι τρέφονται με πολλά γλυκά, όπως είναι η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά, τα ντόνατς, τα μπισκότα, τα κράκερς και όποια τρόφιμα ή γλυκά τα περιλαμβάνουν σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγουμε αυτές τις τροφές ή να τις επιλέγουμε σπάνια (για παράδειγμα μία με δύο φορές την εβδομάδα). Επίσης, μαζί ή μετά από την κατανάλωσή τους, θα ήταν ιδανικό να τρώμε ό,τι μπορεί να περιέχει ασβέστιο ή/και φυτικές ίνες για την καλύτερη προστασία και ενδυνάμωση των δοντιών μας. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα… Είναι προτιμητέο όταν επιλέγουμε να φάμε κράκερς ή μπισκότα, να τα συνδυάζουμε με γάλα ή τυρί, όπως κάνουμε με το μέλι και το γιαούρτι!

Ακόμα, ας μην ξεχνάμε ότι και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αλλά είναι πιο υγιεινά από τα γλυκά και τη σοκολάτα, γιατί έχουν βιταμίνες! Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τρώμε φρούτα κάθε μέρα! Όπως τα παραπάνω τρόφιμα, έτσι και τα φρούτα, μπορούμε να τα συνδυάσουμε με λίγο γάλα ή τυρί ή γιαούρτι! Έτσι γίνονται πιο νόστιμα και εμείς έχουμε πιο  γερά, δυνατά και αστραφτερά δόντια!

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πως, μετά από κάθε φαγητό, ειδικά μετά από γλυκά ή φρούτα, εάν δεν μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας άμεσα, είναι βασικό να πίνουμε αρκετό νερό για να μη μένει στην στοματική κοιλότητα η γλυκιά γεύση. Γιατί τότε σημαίνει ότι μένει και η ζάχαρη που είναι φίλη της τερηδόνας και καταστρέφει τα δοντάκια μας!

Αλεξάνδρα Σ. Λιτσαρδοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ψυχολόγος

tourta

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Όταν διάβασα αυτό το βιβλίο, ενθουσιάστηκα γιατί θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια παιδαγωγών, οδοντιάτρων και γονέων, για να εισάγουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στους κανόνες της στοματικής υγιεινής με έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο.

Μέσα από αυτήν την έξυπνη και πρωτότυπη ιστορία, τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν την ιδέα της υπευθυνότητας και της ανάγκης για καθημερινή υγιεινή και φροντίδα.

«Κάνοντας το βούρτσισμα των δοντιών παιχνιδάκι»

  1. Επιλέξτε μαζί με το παιδί την οδοντόβουρτσα του ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και τον ήρωα που του αρέσει.
  2. Βουρτσίστε μαζί τα δόντια του, προσπαθώντας να του δείξετε τον τρόπο χωρίς, ωστόσο, να το παραγκωνίζετε. Προτεινόμενη φράση που βοηθάει τη συνεργασία είναι «Εγώ τις λεπτομέρειες, εσύ τα βασικά».
  3. Επιβραβεύστε την προσπάθεια του! Να θυμάστε πως η επιβράβευση είναι το σπουδαιότερο συστατικό για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.
  4. Βουρτσίστε τώρα και εσείς τα δόντια σας! Ο μιμητισμός σε αυτή την ηλικία είναι καταλυτικός.
  5. Διαβάστε τον «Καπετάν Τερηδονίξ και τους Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας» λίγο πριν κοιμηθείτε και τραγουδήστε παρέα το τραγούδι των Δοντιών.

Αδαμαντία Γκένωση
Πολιτισμιολόγος & Ειδική Παιδαγωγός